Υλικά
• 4 μέτρια μήλα (περίπου 450γρ χωρίς τα φλούδια και τα κουκούτσια)
• 250 γρ (2 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γρ (½ φλιτζάνι + 1 κ.σ.) μαλακή καστανή ζάχαρη
• 80 γρ (⅓ φλιτζάνι + 1 κ.σ.) λευκή ζάχαρη
• 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
• ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
• 60 γρ (½ φλιτζάνι) αμύγδαλο σε σκόνη
• 1 κ.γλ. κανέλα
• ½ κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
• ¼ κ.γλ. γαρίφαλο
• ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
• ¼ κ.γλ. μπαχάρι
• ¼ κ.γλ. αλάτι
• 160 ml (⅔ φλιτζάνι) φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη (χρησιμοποίησα σόγιας)
• 80 γρ (⅓ φλιτζάνι) φυτικό γιαούρτι (επίσης σόγιας)
• 80 ml (⅓ φλιτζάνι) ηλιέλαιο ή άλλο ουδέτερο φυτικό λάδι
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 160°C στον αέρα. Λαδώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ. με ψηλά τοιχώματα.
2. Καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια 1-1,5 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τις δύο ζάχαρες, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την αμυγδαλόσκονη, τα μπαχαρικά και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα, το γιαούρτι, το λάδι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μην υπάρχουν στεγνά σημεία στο μείγμα.
5. Προσθέτουμε τα μήλα και τα ενσωματώνουμε με σπάτουλα.
6. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ντεμεράρα.
7. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα καλαμάκι ή μαχαίρι από το κέντρο του κέικ.
8. Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια το μεταφέρουμε προσεκτικά σε σχάρα για να κρυώσει τελείως (είναι εύθραυστο όσο είναι ζεστό).
9. Μόλις κρυώσει πλήρως, το φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια