Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για λαχανοντολμάδες νηστίσιμους.
Υλικά
* 1 μεγάλο λάχανο
* 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
* 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
* 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
* 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
* 3/4 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* Χυμός από 2 λεμόνια
* Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
* Προετοιμασία λαχανόφυλλων: Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και βράστε το ολόκληρο σε αλατισμένο νερό για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Αφήστε το να κρυώσει και αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα.
* Ετοιμασία γέμισης: Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Ρίξτε λίγο νερό και αφήστε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
* Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
* Τύλιγμα ντολμάδων: Απλώστε ένα λαχανόφυλλο και βάλτε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση. Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
* Μαγείρεμα: Τοποθετήστε τους ντολμάδες σε μια κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό. Σκεπάστε τους ντολμάδες με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
* Σιγοβράστε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντολμάδες και να δέσει η σάλτσα.
Συμβουλές
* Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα λαχανικά, όπως καρότο ή κολοκυθάκι.
* Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα αυγολέμονο με το ζουμί της κατσαρόλας.
Καλή όρεξη!
0 Σχόλια