Advertisement

Main Ad

Φανταστικό τυρόψωμο συνταγή!

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Αχ, το τυρόψωμο! Ένα αγαπημένο σνακ, ένα χορταστικό κολατσιό, ή ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα που μυρίζει Ελλάδα! Είναι ουσιαστικά ένα ψωμί εμπλουτισμένο με τυρί, προσφέροντας μια λαχταριστή αλμυρή γεύση και μια αφράτη υφή. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του τυρόψωμου σε όλη την Ελλάδα, με διαφορετικά είδη τυριών και αρωματικών προσθέτων, αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια: ένα νόστιμο ψωμί γεμάτο τυρί. Είναι ιδανικό για να το πάρετε στη δουλειά, στο σχολείο, στην εκδρομή, ή απλά για να το απολαύσετε στο σπίτι.

Να σου δώσω μια απλή αλλά νόστιμη συνταγή για τυρόψωμο:

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 7 γρ.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 300 ml χλιαρό νερό ή γάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (φέτα, γραβιέρα, ένταμ, τσένταρ ή ένα μείγμα αυτών)
  • (Προαιρετικά) Λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ξηρή μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέστε το χλιαρό νερό ή γάλα και το ελαιόλαδο.
  3. Ανακατέψτε αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώστε με τα χέρια σας για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι ή νερό.
  4. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Αφού φουσκώσει η ζύμη, αδειάστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Προσθέστε το τριμμένο τυρί στη ζύμη και ζυμώστε απαλά για να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  7. Δώστε στη ζύμη το σχήμα που επιθυμείτε (στρογγυλό, μακρόστενο, μικρά ατομικά ψωμάκια).
  8. Τοποθετήστε το τυρόψωμο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  9. (Προαιρετικά) Αλείψτε την επιφάνεια του τυρόψωμου με λίγο νερό ή αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
  10. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (350°F).
  11. Ψήστε το τυρόψωμο για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και να είναι καλά ψημένο στο εσωτερικό. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, μπορείτε να χτυπήσετε ελαφρά τη βάση του και αν ακούγεται κούφιος ήχος, είναι έτοιμο.
  12. Αφήστε το τυρόψωμο να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Αυτό το τυρόψωμο είναι υπέροχο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο, να το συνοδεύσετε με μια σαλάτα, ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε νόστιμα σάντουιτς. Καλή όρεξη!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια