
Το λικέρ καρυδιού είναι ένα αρωματικό και παραδοσιακό ποτό με βαθιά γεύση και πλούσιο άρωμα, ιδανικό για τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως παρασκευάζεται με πράσινα καρύδια, τα οποία εκχυλίζονται σε αλκοόλ μαζί με μπαχαρικά.
Υλικά
• 20 πράσινα καρύδια (άγουρα, πριν σκληρύνει το κέλυφός τους – συλλέγονται Ιούνιο-Ιούλιο)
• 700 ml τσίπουρο ή βότκα (χωρίς γλυκάνισο)
• 300 ml κονιάκ (προαιρετικά, για πιο στρογγυλή γεύση)
• 400 γρ. ζάχαρη
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 3-4 γαρίφαλα
• 1 βανιλίνη ή 1 λοβό βανίλιας
• Φλούδα από 1 πορτοκάλι (χωρίς το λευκό μέρος)
• 1-2 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία καρυδιών
• Φοράμε γάντια (τα καρύδια λεκιάζουν) και κόβουμε τα πράσινα καρύδια σε τέταρτα.
• Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι.
2. Προσθήκη αρωματικών
• Προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη βανίλια, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.
• Ρίχνουμε το αλκοόλ (τσίπουρο ή βότκα και κονιάκ, αν χρησιμοποιούμε).
3. Ωρίμανση
• Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 40-50 ημέρες, ανακινώντας κάθε 2-3 ημέρες.
• Το χρώμα θα σκουρύνει σταδιακά και τα αρώματα θα αναμειχθούν.
4. Προσθήκη ζάχαρης
• Μετά από 40-50 ημέρες, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ωριμάσει για 10 ακόμα ημέρες, ανακινώντας περιστασιακά.
5. Φιλτράρισμα & εμφιάλωση
• Σουρώνουμε το λικέρ πρώτα με ένα σουρωτήρι και μετά με τουλπάνι ή φίλτρο καφέ για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα.
• Το μεταφέρουμε σε καθαρά γυάλινα μπουκάλια.
6. Ωρίμανση & απόλαυση
• Ιδανικά, το αφήνουμε να ωριμάσει για 2-3 μήνες πριν το καταναλώσουμε, ώστε να αποκτήσει πιο πλούσια γεύση.
Tips
• Το λικέρ γίνεται ακόμα πιο γευστικό με την πάροδο του χρόνου.
• Σερβίρεται παγωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά ως digestif μετά από γεύμα.
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, όπως σιρόπι για κέικ ή παγωτά.
Καλή επιτυχία!

0 Σχόλια