
Υλικά:
• 1 κιλό κουνέλι (κομμένο σε μερίδες)
• 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (ολόκληρα, καθαρισμένα)
• 3-4 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
• 400 γρ. ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτας
• 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
• 2 φύλλα δάφνης
• 4-5 κόκκους μπαχάρι
• 1 ξύλο κανέλας
• 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1/2 φλιτζάνι ξύδι
• 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κρέατος
Εκτέλεση:
1. Μαρινάρισμα κουνελιού (προαιρετικό):
• Βάλτε το κουνέλι σε ένα μπολ με το ξύδι και λίγο νερό για 1-2 ώρες, ώστε να μαλακώσει και να φύγει η έντονη μυρωδιά. Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά.
2. Σοτάρισμα:
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια του κουνελιού μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα και αφήστε τα στην άκρη.
• Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
3. Προσθήκη υλικών:
• Επιστρέψτε το κουνέλι στην κατσαρόλα.
• Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
4. Μαγείρεμα:
• Ρίξτε το νερό ή τον ζωμό, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να δέσει η σάλτσα.
• Ελέγχετε τακτικά και προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί.
5. Σερβίρισμα:
• Σερβίρετε το κουνέλι στιφάδο ζεστό, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές, πιλάφι ή φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε τη σάλτσα.
Συμβουλές:
• Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να μαρινάρετε το κουνέλι από την προηγούμενη μέρα με κρασί, ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά.
• Τα μικρά κρεμμυδάκια είναι απαραίτητα για την αυθεντική γεύση, αλλά αν δυσκολεύεστε να τα καθαρίσετε, βυθίστε τα σε ζεστό νερό για 5 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια