
Υλικά:
• 4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι (οσομπούκο)
• 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
• 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
• 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
• 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (για το πανάρισμα)
• Αλάτι και πιπέρι
• 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Κρέατος:
• Αλατοπιπερώστε το οσομπούκο και αλευρώστε το ελαφρώς.
• Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει καλά. Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.
2. Σοτάρισμα Λαχανικών:
• Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειάζεται και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5-7 λεπτά).
3. Προσθήκη Υγρών και Αρωματικών:
• Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε καλά.
• Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
• Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ, τον ζωμό, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι. Ανακατέψτε καλά.
4. Μαγείρεμα:
• Βάλτε το οσομπούκο ξανά στην κατσαρόλα, βυθίζοντάς το μέσα στη σάλτσα.
• Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι τόσο τρυφερό που να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο επιπλέον ζωμό ή νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
5. Σερβίρισμα:
• Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης πριν σερβίρετε.
• Σερβίρετε το οσομπούκο ζεστό, περιχυμένο με τη σάλτσα, συνοδευόμενο από πουρέ πατάτας, ρύζι ή πολέντα.
Tips:
• Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού και μαϊντανό στο τέλος για πιο φρέσκια γεύση.
• Το πιάτο γίνεται ακόμη καλύτερο αν το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα – οι γεύσεις δένουν περισσότερο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια