
Η σπιτική πίτσα είναι εύκολη και πολύ πιο νόστιμη από τις έτοιμες! Ακολουθεί μια απλή συνταγή για ζύμη και σάλτσα με όλα τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά για τη ζύμη (για 1 μεγάλη πίτσα ή 2 μεσαίες)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι πίτσας
- 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 ml χλιαρό νερό
Υλικά για τη σάλτσα
- 250 γρ. ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα λιωμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη ή βασιλικό
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για την επικάλυψη
- 200 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη ή σε φέτες)
- Ό,τι υλικά προτιμάς: π.χ. μανιτάρια, πιπεριές, ζαμπόν, ελιές, κρεμμύδι, λουκάνικο κ.λπ.
Εκτέλεση
Ζύμη
-
Ενεργοποίησε τη μαγιά
- Ανακάτεψε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Άφησέ το για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
-
Ανακάτεμα και ζύμωμα
- Σε ένα μπολ, ανάμειξε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίξε το μίγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο.
- Ζύμωσε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8-10 λεπτά).
-
Φούσκωμα
- Σκέπασε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
Σάλτσα
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι. Σόταρε το σκόρδο ελαφρά (προσοχή να μην καεί).
- Πρόσθεσε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Συναρμολόγηση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 250°C (αντιστάσεις) ή στους 220°C με αέρα.
- Άνοιξε τη ζύμη με τα χέρια ή με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Μετάφερε τη σε ταψί με λαδόκολλα.
- Άπλωσε τη σάλτσα ντομάτας και πρόσθεσε τη μοτσαρέλα. Βάλε τα υλικά της επιλογής σου.
- Ψήσε για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και το τυρί να λιώσει και να πάρει χρώμα.
Μυστικά και Συμβουλές
- Χρόνος φουσκώματος: Αν έχεις χρόνο, άφησε τη ζύμη να φουσκώσει αργά στο ψυγείο για 8-12 ώρες. Η γεύση γίνεται πιο πλούσια.
- Ψήσιμο: Αν έχεις πέτρα πίτσας, χρησιμοποίησέ τη για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Προθέρμανε την πέτρα στον φούρνο πριν βάλεις την πίτσα.
- Αλεύρι: Το αλεύρι ψωμιού ή τύπου "00" κάνει τη ζύμη πιο ελαφριά.
- Λεπτή ή αφράτη ζύμη: Για λεπτή πίτσα, άνοιξε τη ζύμη πολύ λεπτά. Για αφράτη, κάνε λίγο πιο χοντρό άνοιγμα και άφησέ τη να φουσκώσει λίγο στο ταψί πριν τη σάλτσα.
- Τυρί: Χρησιμοποίησε συνδυασμό μοτσαρέλας και άλλων τυριών (π.χ. γραβιέρα ή παρμεζάνα) για πιο έντονη γεύση.
- Σάλτσα: Πρόσθεσε μια πρέζα ζάχαρη για να εξισορροπήσεις την οξύτητα της ντομάτας.
Καλή απόλαυση! 🍕

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια