
Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό ελληνικό πιάτο! Ακολουθεί μια αυθεντική συνταγή με μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 3-4 μέτρια κολοκυθάκια
- 2 αυγά
- 100 γρ. φέτα (τριμμένη)
- 2 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
- 1 μικρό κρεμμύδι (τριμμένο)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 κ.γ. δυόσμο (φρέσκο ή ξερό)
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Προετοιμασία κολοκυθιών
- Τρίψε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη.
- Βάλε τα σε σουρωτήρι, πρόσθεσε λίγο αλάτι και άφησέ τα για 20-30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
- Στύψε τα καλά με τα χέρια σου ή με μια πετσέτα κουζίνας για να φύγει η υγρασία.
Ανακάτεμα υλικών
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα αυγά, τη φέτα, το τριμμένο κεφαλοτύρι, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Πρόσθεσε το μπέικιν πάουντερ και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να έχεις έναν παχύρρευστο χυλό. Η υφή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορείς να πλάσεις κεφτέδες. Αν είναι πολύ ρευστή, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
- Δοκίμασε το μίγμα και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι (πρόσεξε γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
Τηγάνισμα
- Ζέστανε ελαιόλαδο σε τηγάνι (μέτρια προς δυνατή φωτιά).
- Πάρε κουταλιές από το μίγμα και τηγάνισέ τις μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές (2-3 λεπτά ανά πλευρά).
- Βάλε τους κολοκυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Συμβουλές για επιτυχία
- Αφαίρεση υγρασίας: Το στίψιμο των κολοκυθιών είναι το πιο σημαντικό βήμα. Αν μείνουν υγρά, οι κεφτέδες δεν θα στέκονται και θα "απλώσουν" στο τηγάνι.
- Αντικατάσταση αλευριού: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρυγανιά αντί για αλεύρι για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Ψήσιμο αντί για τηγάνισμα: Για πιο ελαφριά εκδοχή, ψήσε τους κολοκυθοκεφτέδες σε λαδόκολλα στον φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά.
- Επιλογή τυριού: Η φέτα είναι ιδανική, αλλά μπορείς να πειραματιστείς με μανούρι ή ανθότυρο για πιο απαλή γεύση.
- Μείγμα βοτάνων: Ο άνηθος και ο δυόσμος είναι απαραίτητοι για τη χαρακτηριστική γεύση. Αν δεν έχεις, πρόσθεσε λίγο ξερό βασιλικό.
- Συνοδευτικά: Σέρβιρέ τους με στραγγιστό γιαούρτι ή σως γιαουρτιού με σκόρδο και λεμόνι.
Καλή απόλαυση! 🥒

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια