
Υλικά:
Για τον χαλβά:
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
• 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (χονδρό ή μίξη με ψιλό)
• 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
• 2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 4 φλιτζάνια νερό
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 2-3 γαρίφαλα (προαιρετικά)
• Φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Προετοιμασία σιροπιού:
1. Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά.
2. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Για τον χαλβά:
1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
2. Ρίξτε το σιμιγδάλι και καβουρντίστε το, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 10-15 λεπτά).
3. Αν χρησιμοποιείτε αμύγδαλα ή καρύδια, προσθέστε τα στο σιμιγδάλι προς το τέλος του καβουρδίσματος.
Ενσωμάτωση σιροπιού:
1. Με προσοχή (γιατί πιτσιλάει), ρίξτε το κρύο σιρόπι στο καυτό σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
2. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Σερβίρισμα:
1. Μεταφέρετε τον χαλβά σε φόρμα ή ταψάκι και πατικώστε ελαφρά με μια σπάτουλα.
2. Αφήστε τον να κρυώσει και ξεφορμάρετε.
3. Πασπαλίστε με κανέλα ή ξηρούς καρπούς, αν θέλετε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια