
Υλικά:
• 500 γρ. παντζάρια (ψημένα ή βρασμένα, καθαρισμένα)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
• 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
• 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα:
• Ξινή κρέμα ή γιαούρτι
• Φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό
• Λίγο ελαιόλαδο για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
1. Σοτάρισμα:
• Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο.
• Σόταρε το κρεμμύδι, το καρότο, τη πατάτα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
2. Μαγείρεμα:
• Πρόσθεσε τα παντζάρια και τον ζωμό λαχανικών. Σκέπασε και άφησε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά.
3. Πολτοποίηση:
• Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποίησε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις σε κανονικό μπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.
4. Ρύθμιση υφής:
• Επιστρέφεις τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι) και ανακατεύεις καλά. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, μπορείς να προσθέσεις λίγο επιπλέον ζωμό.
5. Γεύση:
• Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού (αν το επιθυμείς) για ισορροπημένη γεύση.
6. Σερβίρισμα:
• Σέρβιρε τη σούπα ζεστή, με μια κουταλιά ξινή κρέμα ή γιαούρτι από πάνω, φρέσκο άνηθο και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Συμβουλή:
Συνδύασε τη με τραγανό ψωμί ή κρουτόν για ένα πλήρες γεύμα.

0 Σχόλια