
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
Για το σιρόπι:
• 500 γρ. ζάχαρη
• 300 ml νερό
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
• 1 ξύλο κανέλας
Για την κρέμα:
• 1 λίτρο γάλα πλήρες
• 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 150 γρ. ζάχαρη
• 4 αυγά
• 1 βανιλίνη
• 50 γρ. βούτυρο
Για το φύλλο:
• 450 γρ. φύλλο κρούστας
• 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
1. Φτιάξε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα, βράσε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας για 5 λεπτά. Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, ανακάτεψε και άφησε να κρυώσει.
2. Ετοίμασε την κρέμα:
• Ζέστανε το γάλα σε κατσαρόλα (χωρίς να βράσει).
• Σε μπολ, χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη.
• Πρόσθεσε το σιμιγδάλι σταδιακά στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, και έπειτα πρόσθεσε το μείγμα αυγών.
• Ανακάτευε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος, πρόσθεσε το βούτυρο και άφησε την κρέμα να κρυώσει.
3. Συναρμολόγησε το γλυκό:
• Βουτύρωσε ένα ταψί.
• Στρώσε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
• Ρίξε την κρέμα και στρώσε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα.
• Χάραξε το γλυκό σε κομμάτια και ρίξε το υπόλοιπο βούτυρο.
4. Ψήσε: Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
5. Σιρόπιασε: Ρίξε το κρύο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από τον φούρνο.
Άφησε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και απόλαυσέ το!

0 Σχόλια