
Ακολουθεί ένας παραδοσιακός τρόπος για αφράτο και γευστικό τσουρέκι, με όλα τα μυστικά που χρειάζεσαι για τέλειο αποτέλεσμα:
Υλικά (για 2 τσουρέκια):
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 300 ml γάλα
- 150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 4 αυγά
- 50 γρ. μαγιά νωπή (ή 16 γρ. ξηρή)
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι (τριμμένο)
- 1/2 κ.γ. κακουλέ (τριμμένο)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο:
- 1 αυγό (για άλειμμα)
- Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία μαγιάς:
- Ζέστανε ελαφρά το γάλα (όχι πάνω από 35°C) και διέλυσε τη μαγιά με 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι. Άφησε το μείγμα να ενεργοποιηθεί για 10-15 λεπτά (μέχρι να αφρίσει).
Ζύμη:
- Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
- Σε ξεχωριστό μπολ, χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τη μαγιά και το λιωμένο βούτυρο.
- Ρίξε τα υγρά υλικά στα στερεά και ζύμωσε (με το χέρι ή το γάντζο μίξερ) για 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσεις μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Ξεκούραση:
- Σκέπασε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη σε ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλέξιμο:
- Χώρισε τη ζύμη σε ίσα μέρη, πλάσε κορδόνια και πλέξε τα σε τσουρέκια. Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα.
Δεύτερο φούσκωμα:
- Σκέπασε τα τσουρέκια και άφησέ τα να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Ψήσιμο:
- Άλειψε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με σουσάμι ή αμύγδαλα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά.
Μυστικά επιτυχίας:
- Δυνατό αλεύρι: Είναι απαραίτητο για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές ίνες του τσουρεκιού.
- Ζύμωμα και φούσκωμα: Μην παραλείψεις τον χρόνο ζυμώματος και την ξεκούραση. Είναι καθοριστικά για την υφή.
- Θερμοκρασία υλικών: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Υπομονή: Μην βιαστείς στο πλέξιμο και το φούσκωμα – η διαδικασία θέλει τον χρόνο της.

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια