Advertisement

Main Ad

Σπιτικό τσουρέκι παραδοσιακή συνταγή

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Ακολουθεί ένας παραδοσιακός τρόπος για αφράτο και γευστικό τσουρέκι, με όλα τα μυστικά που χρειάζεσαι για τέλειο αποτέλεσμα:


Υλικά (για 2 τσουρέκια):

  • Για τη ζύμη:

    • 1 κιλό αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
    • 200 γρ. ζάχαρη
    • 300 ml γάλα
    • 150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
    • 4 αυγά
    • 50 γρ. μαγιά νωπή (ή 16 γρ. ξηρή)
    • 1/2 κ.γ. μαχλέπι (τριμμένο)
    • 1/2 κ.γ. κακουλέ (τριμμένο)
    • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το γλάσο:

    • 1 αυγό (για άλειμμα)
    • Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία μαγιάς:

    • Ζέστανε ελαφρά το γάλα (όχι πάνω από 35°C) και διέλυσε τη μαγιά με 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι. Άφησε το μείγμα να ενεργοποιηθεί για 10-15 λεπτά (μέχρι να αφρίσει).
  2. Ζύμη:

    • Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
    • Σε ξεχωριστό μπολ, χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τη μαγιά και το λιωμένο βούτυρο.
    • Ρίξε τα υγρά υλικά στα στερεά και ζύμωσε (με το χέρι ή το γάντζο μίξερ) για 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσεις μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
  3. Ξεκούραση:

    • Σκέπασε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη σε ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Πλέξιμο:

    • Χώρισε τη ζύμη σε ίσα μέρη, πλάσε κορδόνια και πλέξε τα σε τσουρέκια. Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα.
  5. Δεύτερο φούσκωμα:

    • Σκέπασε τα τσουρέκια και άφησέ τα να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
  6. Ψήσιμο:

    • Άλειψε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με σουσάμι ή αμύγδαλα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά.

Μυστικά επιτυχίας:

  1. Δυνατό αλεύρι: Είναι απαραίτητο για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές ίνες του τσουρεκιού.
  2. Ζύμωμα και φούσκωμα: Μην παραλείψεις τον χρόνο ζυμώματος και την ξεκούραση. Είναι καθοριστικά για την υφή.
  3. Θερμοκρασία υλικών: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Υπομονή: Μην βιαστείς στο πλέξιμο και το φούσκωμα – η διαδικασία θέλει τον χρόνο της.
Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια