Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Μελιτζάνες με Κεφαλοτύρι στο Φούρνο

 

φωτογραφία συνταγή μελιτζάνες με κεφαλοτύρι

Μελιτζάνες με Κεφαλοτύρι στο Φούρνο: Ένα Παραδοσιακό Ελληνικό Ορεκτικό!

Αναζητάτε μια εύκολη, γευστική και παραδοσιακή ελληνική συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε ένα ελαφρύ βραδινό; Οι μελιτζάνες με κεφαλοτύρι στο φούρνο είναι η τέλεια επιλογή! Αυτή η συνταγή συνδυάζει την απαλή υφή της μελιτζάνας με την πλούσια, αλμυρή γεύση του κεφαλοτυριού, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα λατρέψετε. Είναι ιδανική για ορεκτικό, μεζέ, ή ακόμα και ως συνοδευτικό.


Γιατί να φτιάξετε αυτή τη συνταγή;

  • Εύκολη και γρήγορη: Δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες.
  • Υγιεινή: Μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και γεύσης.
  • Πολυχρηστική: Ταιριάζει σε κάθε τραπέζι, από καθημερινό γεύμα μέχρι επίσημο δείπνο.
  • Αγαπημένη γεύση: Ο συνδυασμός μελιτζάνας και κεφαλοτυριού είναι κλασικός και ακαταμάχητος στην ελληνική κουζίνα.

Υλικά για Μελιτζάνες με Κεφαλοτύρι στο Φούρνο

Για 4 άτομα:

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες ή τσακώνικες)
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο χοντρό
  • 3-4 ντομάτες ώριμες, κομμένες σε λεπτές φέτες ή 1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας
  • Φρέσκος μαϊντανός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος, για γαρνιτούρα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε τις πιο νόστιμες μελιτζάνες στο φούρνο:

  1. Προετοιμασία Μελιτζάνων: Πλύνετε τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ. Αν θέλετε να φύγει η πικράδα, πασπαλίστε τις με αλάτι και αφήστε τις σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε και στεγνώστε τις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μην απορροφήσουν πολύ λάδι και να γίνουν πιο νόστιμες οι ψητές μελιτζάνες.
  2. Ψήσιμο Μελιτζάνων (Προαιρετικό): Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C (αέρα). Απλώστε τις ροδέλες μελιτζάνας σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αλείψτε τις ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήστε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αυτό βοηθάει να μην "ρουφήξουν" πολύ λάδι αργότερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ωμές.
  3. Συναρμολόγηση: Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, αλείψτε τον πάτο με λίγο ελαιόλαδο. Στρώστε μια στρώση μελιτζάνες. Πασπαλίστε με λίγο αριματισμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
  4. Προσθήκη Τυριού και Ντομάτας: Προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα τριμμένο κεφαλοτύρι πάνω από τις μελιτζάνες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε φέτες ντομάτας (ή ντοματίνια) ομοιόμορφα.
  5. Επανάληψη: Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, κεφαλοτύρι και ντομάτες, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Φροντίστε η τελευταία στρώση να είναι ντομάτα και τυρί για να δημιουργήσει μια ωραία χρυσή κρούστα.
  6. Ψήσιμο: Περιχύστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω από το ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-35 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να λιώσει το κεφαλοτύρι, αποκτώντας ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Σερβίρισμα: Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά και πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο. Σερβίρετε ζεστό.

Συμβουλές για Τέλεια Γεύση

  • Για έξτρα άρωμα, προσθέστε λίγη ρίγανη ή θυμάρι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αν σας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις, προσθέστε λίγο μπούκοβο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα σκληρά ελληνικά τυριά, όπως γραβιέρα, αν δεν βρείτε κεφαλοτύρι, αν και η γεύση του κεφαλοτυριού είναι μοναδική.

Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την υπέροχη συνταγή για μελιτζάνες με κεφαλοτύρι στο φούρνο! Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια!

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια