Advertisement

Main Ad

Συνταγή για μοναστηριακό άρτο!

 


Ο μοναστηριακός άρτος είναι ένα παραδοσιακό ψωμί με ιδιαίτερη ιστορία και γεύση. Ακολουθεί μια αναλυτική συνταγή με ποσότητες και οδηγίες:

Υλικά:

 * 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 * 500 ml χλιαρό νερό

 * 100 γρ. νωπή μαγιά ή 30 γρ. ξηρή μαγιά

 * 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

 * 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 * 100 ml ελαιόλαδο

 * 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά)

 * 1 κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)

 * Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

 * Ενεργοποίηση της μαγιάς:

   * Αν χρησιμοποιείτε νωπή μαγιά, τη διαλύετε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη.

   * Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, την ανακατεύετε απευθείας με το αλεύρι.

   * Αφήνετε το μείγμα για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

 * Ζύμωμα:

   * Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζετε το αλεύρι (αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, την ανακατεύετε μαζί με το αλεύρι).

   * Προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και τη μαστίχα (αν τα χρησιμοποιείτε).

   * Ζυμώνετε καλά με τα χέρια ή με μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και ελαστική ζύμη.

   * Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτετε λίγο αλεύρι.

   * Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μίξερ, χρησιμοποιήστε τον γάντζο ζυμώματος και ανακατεύετε για 7-8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

 * Φούσκωμα:

   * Λαδώνετε ελαφρά μια λεκάνη και τοποθετείτε τη ζύμη.

   * Τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 * Πλάσιμο:

   * Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

   * Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί (περίπου 28 εκ.).

   * Χωρίζετε τη ζύμη σε 1 ή 2 μέρη ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχει ο άρτος και πλάθετε σε στρογγυλό σχήμα.

   * Αν θέλετε μπορείτε να χαράξετε τον άρτο με ένα μαχαίρι ή να κάνετε τρύπες με ένα ξύλινο καλαμάκι.

   * Πασπαλίζετε με σουσάμι (αν θέλετε).

   * Τοποθετείτε τον άρτο στο ταψί.

 * Ψήσιμο:

   * Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.

   * Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε, μπορείτε να τρυπήσετε τον άρτο με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε ο άρτος είναι έτοιμος.

 * Κρύωμα:

   * Αφήνετε τον άρτο να κρυώσει ελαφρά πριν τον κόψετε και τον σερβίρετε.

Μυστικά για επιτυχία:

 * Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό, για να μην καταστρέψει τη μαγιά.

 * Το ζύμωμα πρέπει να είναι καλό, για να γίνει η ζύμη ελαστική και να φουσκώσει σωστά.

 * Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος.

 * Αν θέλετε ο άρτος σας να είναι πιο αρωματικός, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

 * Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!



Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια