Ο μοναστηριακός άρτος είναι ένα παραδοσιακό ψωμί με ιδιαίτερη ιστορία και γεύση. Ακολουθεί μια αναλυτική συνταγή με ποσότητες και οδηγίες:
Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 500 ml χλιαρό νερό
* 100 γρ. νωπή μαγιά ή 30 γρ. ξηρή μαγιά
* 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
* 1 κουτ. γλυκού αλάτι
* 100 ml ελαιόλαδο
* 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά)
* 1 κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
* Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
* Ενεργοποίηση της μαγιάς:
* Αν χρησιμοποιείτε νωπή μαγιά, τη διαλύετε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη.
* Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, την ανακατεύετε απευθείας με το αλεύρι.
* Αφήνετε το μείγμα για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
* Ζύμωμα:
* Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζετε το αλεύρι (αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, την ανακατεύετε μαζί με το αλεύρι).
* Προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και τη μαστίχα (αν τα χρησιμοποιείτε).
* Ζυμώνετε καλά με τα χέρια ή με μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
* Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτετε λίγο αλεύρι.
* Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μίξερ, χρησιμοποιήστε τον γάντζο ζυμώματος και ανακατεύετε για 7-8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
* Φούσκωμα:
* Λαδώνετε ελαφρά μια λεκάνη και τοποθετείτε τη ζύμη.
* Τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
* Πλάσιμο:
* Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
* Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί (περίπου 28 εκ.).
* Χωρίζετε τη ζύμη σε 1 ή 2 μέρη ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχει ο άρτος και πλάθετε σε στρογγυλό σχήμα.
* Αν θέλετε μπορείτε να χαράξετε τον άρτο με ένα μαχαίρι ή να κάνετε τρύπες με ένα ξύλινο καλαμάκι.
* Πασπαλίζετε με σουσάμι (αν θέλετε).
* Τοποθετείτε τον άρτο στο ταψί.
* Ψήσιμο:
* Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
* Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε, μπορείτε να τρυπήσετε τον άρτο με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε ο άρτος είναι έτοιμος.
* Κρύωμα:
* Αφήνετε τον άρτο να κρυώσει ελαφρά πριν τον κόψετε και τον σερβίρετε.
Μυστικά για επιτυχία:
* Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό, για να μην καταστρέψει τη μαγιά.
* Το ζύμωμα πρέπει να είναι καλό, για να γίνει η ζύμη ελαστική και να φουσκώσει σωστά.
* Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος.
* Αν θέλετε ο άρτος σας να είναι πιο αρωματικός, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
* Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια