Η ζύμη “Αφρός” είναι η ιδανική επιλογή για πίτες και ρολάκια, καθώς έχει ελαφριά και αφράτη υφή που απογειώνει τη γεύση! Εδώ είναι η συνταγή για να τη φτιάξετε με τον πιο απλό και γευστικό τρόπο:
Υλικά:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 1 φακελάκι μαγιά (10 γρ.)
• 200 ml χλιαρό νερό
• 1 αυγό
• 1 κουταλάκι ξίδι ή χυμό λεμονιού (προαιρετικά για πιο αφράτη υφή)
Εκτέλεση:
1. Ενεργοποιούμε τη μαγιά: Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί.
2. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και το ξίδι (αν το χρησιμοποιούμε).
3. Ζύμωμα: Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια λεία και ελαστική υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό για να πετύχουμε τη σωστή σύσταση.
4. Φούσκωμα: Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
5. Χρήση της ζύμης: Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε ελαφρά για να φύγει ο αέρας και τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τις αγαπημένες μας πίτες ή ρολάκια.
Αυτή η ζύμη “Αφρός” θα χαρίσει στα φαγητά σας μία υπέροχη, αφράτη υφή και μοναδική γεύση.
Καλή σας απόλαυση!
0 Σχόλια