Προετοιμασία:
1. **Ετοιμάστε το γάλα:**
* Τοποθετήστε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αρχίστε να το ζεσταίνετε στους περίπου 80-85°C (175-185°F), ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε εγκαύματα.
2. **Προσθέστε το αυγό:**
* Σε ένα μικρό μπολ, σπάστε το αυγό και χτυπήστε το καλά χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή σύρμα.
* Προσθέστε σταδιακά το χτυπημένο αυγό στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε λιπαρά του τυριού.
3. **Προσθήκη ξιδιού:**
* Μόλις το γάλα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, προσθέστε σταδιακά το ξίδι ή το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς.
* Το γάλα θα αρχίσει να πήζει και να διαχωρίζεται από τον ορό γάλακτος.
4. **Σούρωμα και στράγγισμα:**
* Αφού πήξει το γάλα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς για λίγα λεπτά.
* Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τον ορό γάλακτος.
5. **Πλάσμα του τυριού:**
* Πάρτε το υπόλοιπο τυρόπηγμα (το οποίο θα πρέπει να μοιάζει με κρέμα ή μαλακή ζύμη) και τοποθετήστε το σε μια φόρμα ή πλάστε το με το χέρι σε μπάλα ή τετράγωνο.
* Ψύξτε το τυρί για 2-3 ώρες για να σφίξει.
6. **Σερβίρισμα:**
* Μόλις πήξει το τυρί, αφαιρέστε το από τη φόρμα και κόψτε το σε φέτες.
* Πασπαλίστε με αλάτι κατά βούληση. ### Σημειώσεις:
* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το τυρί σε πολλά πιάτα, όπως σάντουιτς, σαλάτες, ή να το φάτε όπως είναι.
* Αν προτιμάτε το τυρί σας πιο αλμυρό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο αλάτι κατά τη διάρκεια του σουρώματος ή μετά το πλάσιμο.
Αυτός είναι ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε φρέσκο τυρί στο σπίτι με λίγα μόνο υλικά, και σας δίνει ένα απαλό και νόστιμο τυρί!


0 Σχόλια