Advertisement

Main Ad

Οι πιο Αφράτοι Ελληνικοί Κεφτέδες: Το Μυστικό της Γιαγιάς για Απολαυστική Γεύση!

Περιγραφή φωτογραφίας

 

Φωτογραφία κεφτέδες από την κα. Χρυσούλα Καλ.


Εισαγωγή: Οι κεφτέδες είναι ένα πιάτο-σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας, αγαπημένο σε κάθε σπίτι. Όλοι λαχταράμε αυτούς τους ζουμερούς, αρωματικούς κεφτέδες που "λιώνουν" στο στόμα. Συχνά όμως, καταλήγουμε με σκληρούς ή στεγνούς κεφτέδες. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε το μεγάλο μυστικό που τους κάνει ακαταμάχητα αφράτους και ζουμερούς, σαν της γιαγιάς! Ξεχάστε τα παραδοσιακά ψίχουλα ψωμιού και ετοιμαστείτε να αναβαθμίσετε τους κεφτέδες σας!

Λέξεις-κλειδιά: ελληνικοί κεφτέδες, αφράτοι κεφτέδες, συνταγή κεφτέδες, μυστικό κεφτέδες, πώς να φτιάξω κεφτέδες, κεφτέδες με ψωμί, τηγανητοί κεφτέδες, παραδοσιακοί κεφτέδες, ελληνική κουζίνα, συνταγή για κεφτέδες με κιμά, ζουμεροί κεφτέδες.


Συνταγή: Αφράτοι Ελληνικοί Κεφτέδες

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά Μερίδες: Περίπου 20-25 κεφτέδες

Υλικά:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο με χοιρινό για πιο λιπαρή και αφράτη υφή)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα) ή 2 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό ή γάλα (για το ψωμί)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό ή κόκκινο (μυστικό tip!)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (μυστικό tip!)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα)
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες Εκτέλεσης:

  1. Το Μυστικό του Ψωμιού (και της Αφράτης Υφής!): Βάλτε τη φέτα μπαγιάτικο ψωμί (ή τις φέτες του τοστ) σε ένα μπολ και μουλιάστε το στο χλιαρό νερό ή γάλα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Στη συνέχεια, στύψτε το πάρα πολύ καλά με τα χέρια σας, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο η ψίχα, σαν μια μπάλα ζύμης. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του μυστικού για τους αφράτους κεφτέδες!
  2. Ετοιμασία του Κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τον κιμά. Προσθέστε το τριμμένο κρεμμύδι (καλά στραγγισμένο αν έχει πολλά υγρά), το λιωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον δυόσμο.
  3. Το Μεγάλο Μυστικό (και 2ο μέρος): Προσθέστε το αυγό, το ξύδι και τη μαγειρική σόδα στο μπολ με τον κιμά. Το ξύδι αντιδρά με τη σόδα δημιουργώντας φυσαλίδες αέρα, οι οποίες κάνουν τους κεφτέδες απίστευτα αφράτους κατά το τηγάνισμα!
  4. Ανακάτεμα: Προσθέστε το στραγγισμένο ψωμί. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά με τα χέρια σας, απαλά αλλά σχολαστικά, για 3-4 λεπτά. Μην παραζυμώσετε τον κιμά, γιατί αυτό μπορεί να τον κάνει σκληρό. Το ζύμωμα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να ενωθούν τα υλικά, αλλά όχι υπερβολικό.
  5. Ξεκούραση: Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά (ιδανικά 1-2 ώρες). Αυτό βοηθάει τα αρώματα να αναμειχθούν και τον κιμά να σφίξει, ώστε να πλάθεται ευκολότερα.
  6. Πλάσιμο: Βγάλτε τον κιμά από το ψυγείο. Πάρτε μικρές ποσότητες (περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού) και πλάστε τους σε στρογγυλούς ή ελαφρώς πλακέ κεφτέδες.
  7. Αλεύρωμα: Σε ένα ρηχό πιάτο, απλώστε λίγο αλεύρι. Αλευρώστε ελαφρά κάθε κεφτέ, τινάζοντας το περιττό αλεύρι. Το αλεύρωμα δίνει μια ωραία κρούστα και αποτρέπει τους κεφτέδες να κολλήσουν.
  8. Τηγάνισμα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο (περίπου 2-3 εκ. ύψος) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Μόλις το λάδι κάψει (μπορείτε να το ελέγξετε ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ψωμί, αν αρχίσει να τηγανίζεται αμέσως, είναι έτοιμο), τοποθετήστε τους κεφτέδες στο τηγάνι, χωρίς να το παραγεμίσετε.
  10. Τηγανίστε τους κεφτέδες για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να είναι ψημένοι εσωτερικά.
  11. Στράγγισμα: Βγάλτε τους κεφτέδες με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τους σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σερβίρισμα: Οι αφράτοι ελληνικοί κεφτέδες είναι υπέροχοι ζεστοί, σκέτοι, με πατάτες τηγανητές ή πουρέ, ή ως μέρος ενός μεζέ. Ταιριάζουν απίστευτα με μια δροσερή σως γιαουρτιού ή μια απλή σαλάτα!

Το Μυστικό σε μια Ματιά:

  • Καλά στραγγισμένο μουλιασμένο ψωμί: Δίνει υγρασία και όγκο χωρίς να βαραίνει.
  • Ξύδι + Μαγειρική Σόδα: Η χημική αντίδραση δημιουργεί φυσαλίδες αέρα που τους κάνουν αφράτους.
  • Απαλό ζύμωμα: Μην παραζυμώσετε τον κιμά, ώστε να μην σφίξει.

Καλή σας απόλαυση! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και ανακαλύψτε τη διαφορά!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια