Advertisement

Main Ad

Η πιο Εύκολη και Νόστιμη Συνταγή για Μαρμελάδα Δαμάσκηνο με Κανέλα

Περιγραφή φωτογραφίας


 Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η φύση μας χαρίζει καρπούς γεμάτους γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Ανάμεσά τους, τα δαμάσκηνα ξεχωρίζουν για την έντονη γεύση, το βαθύ τους χρώμα και τη φυσική τους γλυκύτητα. Από μόνα τους είναι ένα υπέροχο φρούτο, όμως όταν μετατρέπονται σε μαρμελάδα γίνονται πραγματικός θησαυρός. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι από τις πιο αγαπημένες φθινοπωρινές συνταγές, γιατί εκτός από το ότι αξιοποιεί στο έπακρο τα ώριμα δαμάσκηνα, συνδυάζει την απλότητα με τη γευστική αρμονία.


Με την προσθήκη λίγης κανέλας, η γεύση της μαρμελάδας απογειώνεται, θυμίζοντας σπιτικές γλυκές δημιουργίες που γεμίζουν το σπίτι με αρώματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρωινό με ψωμί και βούτυρο, να συνοδεύσει τυριά σε ένα πλατό, να αποτελέσει γέμιση για κέικ, τάρτες ή μπισκότα, αλλά και να σερβιριστεί δίπλα σε γιαούρτι ή παγωτό.


Στη συνέχεια θα δούμε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη, εύκολη και αρωματική μαρμελάδα δαμάσκηνο με κανέλα, καθώς και μυστικά για να πετύχετε την τέλεια υφή και γεύση.





Υλικά για περίπου 2 βαζάκια των 400 γρ.



  • 500 γραμμάρια φρέσκα δαμάσκηνα
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη για μαρμελάδες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (αν θέλετε πιο έντονη οξύτητα, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας)
  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά, αλλά δίνει υπέροχο άρωμα)






Εκτέλεση βήμα προς βήμα




1. Προετοιμασία των δαμάσκηνων



Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στη συνέχεια κόβουμε κάθε μισό σε τέσσερα κομμάτια για να μαγειρευτούν πιο εύκολα και να βγάλουν τα ζουμιά τους.



2. Μαγείρεμα με όλα τα υλικά



Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας.



3. Διάλυση της ζάχαρης



Ανάβουμε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει το μείγμα.



4. Βράσιμο



Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου 12 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν θέλουμε πιο λεία υφή χωρίς κομμάτια φρούτου, μπορούμε να λιώσουμε τα δαμάσκηνα με πιρούνι ή εργαλείο για πουρέ.



5. Έλεγχος πήξης



Για να ελέγξουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, βουτάμε ένα κουτάλι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια περνάμε το δάχτυλό μας στη μέση της μαρμελάδας. Αν δημιουργηθεί μια καθαρή γραμμή που δεν ξαναγεμίζει, τότε η μαρμελάδα έχει πήξει αρκετά. Αν είναι ακόμα ρευστή, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.



6. Τέλος μαγειρέματος



Μόλις η μαρμελάδα αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.



7. Συσκευασία



Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Αφού κρυώσει εντελώς, κλείνουμε καλά τα καπάκια και διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο έως και 3 εβδομάδες.





Συμβουλές επιτυχίας



  1. Χρησιμοποιήστε ώριμα αλλά όχι υπερβολικά μαλακά δαμάσκηνα για ισορροπημένη γεύση.
  2. Αν θέλετε πιο απαλή μαρμελάδα, περάστε την από μπλέντερ χειρός στο τέλος.
  3. Η κανέλα μπορεί να αντικατασταθεί με λίγο τζίντζερ ή βανίλια για διαφορετικό άρωμα.
  4. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τη μαρμελάδα για μεγαλύτερο διάστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο κονσερβοποίησης σε βάζα που βράζουν σε κατσαρόλα.






Διατροφική αξία



Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, αλλά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην καλή λειτουργία του πεπτικού. Το λεμόνι, εκτός από το ότι βοηθά στην πήξη της μαρμελάδας, προσθέτει βιταμίνη C, ενώ η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χαρίζει υπέροχο άρωμα.





Ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο



Η μαρμελάδα αποτελεί παραδοσιακό τρόπο διατήρησης φρούτων από την αρχαιότητα. Στην Ελλάδα, τα δαμάσκηνα έχουν σημαντική παρουσία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Σκόπελος, η οποία φημίζεται για τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές που τα περιλαμβάνουν. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο με κανέλα είναι μια εκδοχή που παντρεύει την ελληνική παράδοση με τη μεσογειακή κουζίνα, προσφέροντας ένα άλειμμα ιδανικό για όλες τις ώρες.





Παραλλαγές



  • Μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι ή στέβια, προσαρμόζοντας τον χρόνο βρασμού.
  • Με κόκκινο κρασί: Προσθέστε μισό ποτήρι κόκκινο κρασί μαζί με τα δαμάσκηνα για πιο πλούσια γεύση.
  • Με καρύδια ή αμύγδαλα: Στο τέλος του μαγειρέματος, μπορείτε να προσθέσετε χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς για μια πιο ιδιαίτερη υφή.






Σερβίρισμα και προτάσεις χρήσης



Η μαρμελάδα δαμάσκηνο με κανέλα είναι εξαιρετική για:


  • Πρωινό με ψωμί και βούτυρο
  • Συνοδευτικό για τυριά όπως φέτα, ανθότυρο ή κατσικίσιο τυρί
  • Γέμιση για τάρτες, μπισκότα ή κρουασάν
  • Επικάλυψη για γιαούρτι ή παγωτό
  • Σάλτσα για χοιρινό ή κοτόπουλο


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια