Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Σπιτική Μηλόκρεμα με Κανέλα

Περιγραφή φωτογραφίας


 Η πιο αγνή, αρωματική και θρεπτική λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους





Εισαγωγή



Η μηλόκρεμα είναι από τα πιο αγαπημένα σπιτικά παρασκευάσματα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τη ζεστή και γεμάτη θαλπωρή γεύση της κανέλας. Θυμίζει παιδικά χρόνια, σπιτικές μυρωδιές και την απλότητα που τόσο έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας. Είτε την απολαμβάνεις ως ελαφρύ επιδόρπιο, είτε ως απογευματινό σνακ, είτε σαν συνοδευτικό σε γιαούρτι ή βρώμη, αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα η νέα αγαπημένη σου.


Το καλύτερο; Είναι πανεύκολη, χρειάζεται ελάχιστα υλικά και διατηρεί όλα τα φυσικά οφέλη του μήλου χωρίς καθόλου συντηρητικά ή προσθήκη ζάχαρης. Μόνο αγνά, εποχιακά υλικά, κατάλληλα και για τα παιδιά.





Υλικά



Για περίπου 4-6 μερίδες:


  • 8 έως 10 μήλα (μικρά ή μεσαία, κατά προτίμηση γλυκά)
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)



Σημείωση:

Μπορείς να προσαρμόσεις τη συνταγή σύμφωνα με τα γούστα σου. Αν δεν σου αρέσει το γαρίφαλο, μπορείς να το παραλείψεις. Όμως ο συνδυασμός κανέλας και γαρίφαλου απογειώνει το άρωμα και θυμίζει χειμωνιάτικες γιορτές.





Πώς να φτιάξεις σπιτική μηλόκρεμα με κανέλα




Βήμα 1ο: Καθάρισμα και προετοιμασία των μήλων



Πλύνε καλά τα μήλα. Καθάρισέ τα, αφαιρώντας τον πυρήνα και κόβοντάς τα σε μικρά κυβάκια. Αν θέλεις να κρατήσεις περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία, άφησε τη φλούδα σε κάποια ή και σε όλα τα μήλα. Προσωπικά προτιμώ να αφήνω τη φλούδα σε περίπου τα μισά μήλα, καθώς δίνουν πιο έντονη γεύση και ωραία υφή.



Βήμα 2ο: Μαγείρεμα



Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε τα κομμένα μήλα, το νερό, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα και (αν χρησιμοποιήσεις) το γαρίφαλο.

Σκέπασε την κατσαρόλα και άναψε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το μείγμα να σιγοβράζει για περίπου 20 έως 40 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία και την υγρασία των μήλων. Τα μήλα πρέπει να έχουν μαλακώσει πολύ και να σπάνε εύκολα με το πιρούνι.



Βήμα 3ο: Λιώσιμο και υφή



Όταν τα μήλα είναι έτοιμα, λιώσε τα με ένα εργαλείο για πουρέ ή με πιρούνι, αν θέλεις η μηλόκρεμα να έχει κομματάκια και υφή. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χειροκίνητο πολτοποιητή (μπλέντερ χειρός).


Η υφή της μηλόκρεμας εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου. Εγώ την προτιμώ ελαφρώς χοντροκομμένη, για να νιώθεις το φρούτο.





Σερβίρισμα



Μπορείς να την απολαύσεις ζεστή, χλιαρή ή κρύα. Όταν τη σερβίρεις, πρόσθεσε λίγη έξτρα κανέλα από πάνω για πιο έντονο άρωμα.


Ταιριάζει τέλεια:


  • Πάνω από γιαούρτι
  • Με βρώμη ή δημητριακά
  • Σε ψωμί με λίγο ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών
  • Σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό
  • Σαν παιδικό σνακ






Διατήρηση



Φύλαξε τη μηλόκρεμα σε γυάλινο, αποστειρωμένο δοχείο με καπάκι στο ψυγείο. Διατηρείται για περίπου μία εβδομάδα. Αν θέλεις να τη διατηρήσεις για περισσότερο, μπορείς να τη βάλεις σε παγοκύστες και να την καταψύξεις.





Θρεπτικά Οφέλη



Η μηλόκρεμα δεν είναι απλώς νόστιμη – είναι και εξαιρετικά ωφέλιμη:


  • Μήλα: Πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα όταν διατηρείται η φλούδα. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού, συμβάλλουν στον κορεσμό και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, κυρίως στις φλούδες.
  • Κανέλα: Ενισχύει τη γεύση με φυσικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη για ζάχαρη. Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Χυμός λεμονιού: Προσφέρει βιταμίνη C και προστατεύει το μείγμα από την οξείδωση (να μη μαυρίσει).



Είναι ιδανικό σνακ για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους – και πολύ πιο υγιεινό από τις έτοιμες εκδοχές που βρίσκεις στα ράφια.





Συνήθεις Ερωτήσεις



Ποια ποικιλία μήλων είναι καλύτερη;

Οι γλυκές ποικιλίες όπως τα μήλα “Γκαλά” ή “Φιρίκια” είναι ιδανικές, καθώς έχουν φυσική γλύκα και χρειάζονται λιγότερα πρόσθετα. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε μήλο έχεις στο σπίτι.


Μπορώ να προσθέσω γλυκαντικό;

Η συνταγή είναι φυσικά γλυκιά, ειδικά αν τα μήλα είναι ώριμα. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης στο τέλος, αφού κρυώσει λίγο η μηλόκρεμα.


Μπορώ να την κάνω πιο ρευστή ή πιο πηχτή;

Ναι. Αν θέλεις πιο αραιή υφή, πρόσθεσε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα. Αν τη θέλεις πιο συμπυκνωμένη, άφησέ την να σιγοβράσει περισσότερο.


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια