Advertisement

Main Ad

Ετσι θα πετύχεις την κρέμα ζαχαροπλαστικής με αυτά τα μυστικά!

 

Εικόνα κρέμα ζαχαροπλαστικής 

Αχ, η κρέμα ζαχαροπλαστικής! Η βάση για τόσα υπέροχα γλυκά! Είναι αλήθεια ότι μια καλοφτιαγμένη κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να απογειώσει οποιοδήποτε επιδόρπιο. Θα σου δώσω μια κλασική συνταγή και θα σου πω όλα τα μυστικά για να την πετύχεις τέλεια!

Υλικά:

  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ. κορν φλάουρ (ή 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά το κορν φλάουρ δίνει πιο λεία υφή)
  • 4 κρόκοι αυγών (μεγάλου μεγέθους)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή η ψίχα από 1/2 λοβό βανίλιας)
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο, κομμένο σε μικρά κομματάκια (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση και λάμψη)

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμασία: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε καλά τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ (ή το αλεύρι) μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι.
  2. Στο ίδιο μπολ, πρόσθεσε τους κρόκους των αυγών και χτύπησε ζωηρά με ένα σύρμα χειρός μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και αφράτο.
  3. Ζέσταμα του γάλακτος: Σε μια κατσαρόλα, βάλε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας (ή τον λοβό βανίλιας, αν χρησιμοποιήσεις). Ζέστανε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει γύρω από τις άκρες, αλλά πρόσεξε να μην βράσει. Αν χρησιμοποιήσεις λοβό βανίλιας, αφαίρεσέ τον μόλις ζεσταθεί το γάλα και ξύσε την ψίχα πίσω στην κατσαρόλα.
  4. Ενσωμάτωση των υλικών: Ρίξε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με το σύρμα. Αυτό το βήμα είναι κλειδί για να μην ψηθούν τα αυγά και δημιουργηθούν σβώλοι.
  5. Βράσιμο της κρέμας: Άδειασε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακάτευε συνεχώς με το σύρμα. Στην αρχή το μείγμα θα είναι αραιό, αλλά όσο ζεσταίνεται θα αρχίσει να πήζει.
  6. Συνέχισε το ανακάτεμα ζωηρά, ειδικά στον πάτο και τις άκρες της κατσαρόλας, για να μην κολλήσει και καεί η κρέμα.
  7. Μόλις η κρέμα αρχίσει να κοχλάζει και να κάνει μεγάλες φουσκάλες, χαμήλωσε τη φωτιά στο ελάχιστο και συνέχισε να ανακατεύεις για ένα λεπτό ακόμα. Αυτό εξασφαλίζει ότι το κορν φλάουρ (ή το αλεύρι) έχει μαγειρευτεί καλά και η κρέμα δεν θα έχει γεύση αμύλου.
  8. Τελικές πινελιές (προαιρετικά): Αποσύρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αν θέλεις, πρόσθεσε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα, κάνοντάς την πιο λεία και λαμπερή.
  9. Ψύξη: Άδειασε αμέσως την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ. Για να μην δημιουργηθεί "πέτσα" στην επιφάνεια, πίεσε μια πλαστική μεμβράνη απευθείας πάνω στην ζεστή επιφάνεια της κρέμας. Άφησε την κρέμα να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάλε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ή μέχρι να παγώσει καλά.

Μυστικά για τέλεια κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • Προσοχή στη θερμοκρασία: Το γάλα δεν πρέπει να βράσει πριν το προσθέσεις στα αυγά, και η κρέμα πρέπει να σιγοβράσει για λίγο για να μαγειρευτεί το άμυλο.
  • Συνεχές ανακάτεμα: Μην σταματήσεις ποτέ να ανακατεύεις την κρέμα όσο είναι στη φωτιά, ειδικά προς το τέλος. Αυτό αποτρέπει το κόλλημα και τους σβώλους.
  • Καλά χτυπημένοι κρόκοι: Βεβαιώσου ότι έχεις χτυπήσει καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ασπρίσουν. Αυτό βοηθάει στην ομογενοποίηση του μείγματος.
  • Σιγά-σιγά το γάλα: Πρόσθεσε το ζεστό γάλα στα αυγά σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην ψηθούν τα αυγά απότομα.
  • Πλαστική μεμβράνη: Το κόλπο με την πλαστική μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας είναι απαραίτητο για να μην σχηματιστεί αντιαισθητική και σκληρή "πέτσα".
  • Υπομονή στην ψύξη: Μην βιαστείς να χρησιμοποιήσεις την κρέμα. Πρέπει να παγώσει καλά στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί και να έχει την ιδανική υφή.
  • Προαιρετικό βούτυρο: Το βούτυρο προσθέτει πλούσια γεύση και μια ωραία λάμψη στην κρέμα, αλλά μπορείς να το παραλείψεις αν θέλεις μια πιο ελαφριά εκδοχή.
  • Άρωμα: Μπορείς να αρωματίσεις την κρέμα με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή με κάποιο άλλο εκχύλισμα της αρεσκείας σου. Πρόσθεσέ το στο γάλα κατά το ζέσταμα.

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής. Μόλις την κατακτήσεις, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε πολλές παρασκευές όπως τάρτες, εκλέρ, προφιτερόλ, τούρτες και πολλά άλλα! Καλή επιτυχία!

Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια